In de Terheijdense Lageweg staat een bijzondere garage, dit was oorspronkelijk de sigarenfabriek van Frans Engels ( 1887- 1929 ), de opa van ons koorlid Frans Engels. Dit koor waar we het over hebben is het Herenkoor van Terheijden. Opa Frans Engels was ook lid van Kloveniersgilde St. Antonius Abt. Zijn naam staat ook bij het overzicht van de overleden leden van dit gilde, vlakbij het altaar van de Antonius abt Het vroegere woonhuis en de winkel bevinden zich aan de Raadhuisstraat.

Frans werd geboren in Etten, was sigarenmaker van beroep, hij trouwde in 1917 met Anna Maria Notenboom en het echtpaar vestigde zich in Terheijden. Frans kon reuzesnel sigaren maken en als hij hoorde dat er ergens in het land iemand was die daarin sneller zou zijn dan ging hij er op de motorfiets naar toe om de strijd om de titel van de snelste aan te gaan, zo zou hij eens naar Akkrum, Friesland, zijn gereden. Frans overleed ten gevolgen van een noodlottig ongeval op 15 juli 1929 en na diens overlijden werd het bedrijf door zijn weduwe voortgezet onder de naam Weduwe Engels & Zoon. De hoofdknecht leidde toen de fabriek totdat zoon Jan ( 1920-2003 ), de vader van ons koorlid Frans, oud genoeg was om de zaak over te nemen.

TRAGISCH ONGEVAL

TERHEIJDEN- maandagavond omstreeks 9.30 uur kwam de sigarenfabrikant

Fr Engels uit de richting Breda. De draaibrug van het Wilhelminakanaal

die hij moest passeren was geopend voor het doorlaten van een schip.

E. reed met zijn motor tegen het afsluithek, wat zich opende. E. stortte

met een geweldige smak in het kanaal. Alle moeite om hem te redden

bleef vruchteloos. Na ongeveer een uur zoeken werd zijn lijk gevonden.

De ontboden geneesheer stelde alle moeite in het werk om door kunst-

matige ademhaling de levensgeesten op te wekken, welke echter faalden.

Dagblad van Noord- Brabant 19290716.

De krant spreekt van het Wilhelminakanaal, maar hier wordt toch het Markkanaal bedoeld, de zes kilometer lange verbinding tussen rivier de Mark en het Wilhelminakanaal in Oosterhout. Op de route Terheijden- Breda was de eerste brug over het Markkanaal een draaibrug.

Later is de fabriek verplaatst naar de tuin van Hoofdstraat 9.

Daar stond eerst een wagenmakerij en in het woonhuis opende Jan en zijn vrouw Mien Loose een zaak in rookartikelen.

De voorste klarinettist is Jan Engels, de laatste Terheijdense sigarenmaker.

Moeder Engels- Notenboom bleef in de Raadhuisstraat wonen met naast haar huis in de bocht het kleine winkeltje, zodat er in Terheijden drie speciale winkels in rookartikelen waren. Een dergelijke winkel was van koster Piet van der Smissen, hij verkocht in het begin ook allerlei religieuze artikelen, maar die handel bracht niet veel op, iets wat je van de handel in rookwaren niet kon zeggen.

Ook veel kruideniers hadden een zogenaamde tabaksvergunning.

Hoewel alles nu een woonbestemming heeft, is het voormalig winkeltje aan de Raadhuisstraat nog goed te zien.

De eerste sigarenfabriek in de Lageweg werd omgebouwd tot garage van Ad Rutten, de echtgenoot van Ciska Engels, een zus van Jan. Later had die een garagebedrijf in Teteringen. Een zoon van Ad en Ciska, Frans Rutten, was tussen 1975 en 1978 organist van het herenkoor toen nog niet wetende dat ooit zijn neef Frans Engels als Oosterhoutse bas in dat koor zou zingen.