• van: 1953
  • tot heden

Deze straat begint in de Kerkstraat en is in gedeelten aangelegd, om te eindigen bij het “ouw botterfebriek”, die was gevestigd daar waar nu de LEGO speel-winkel te vinden is.

De schrijfwijze ‘Gomarus’ is een variant op de naam van de kerkpatroon de H. Gummarus, want je hoort meestal zeggen: “de Gomarus-kerk”. Ook de Boterfabriek en de Tuinbouwvereniging droegen deze naam.

De straatnaam werd in gemeentelijke stukken uit 1953 al voorgesteld als ‘St. Gomarusstraat’ met daarbij een verwijzing naar de kerk. Pas in 1961 werd besloten om de grond bouwrijp te maken. De eerste huizen zijn gebouwd in 1963.

Wie was Gummarus of Gomarus? Dat was een Belgische man uit een voornaam gezin, die leefde omstreeks het jaar 700. Hij is ondermeer veldheer geweest, zoals zijn beeld in de kerk weergeeft, compleet met een zwaard. Er is nog een beeld waarmee hij er meer uitziet als een weldoener. Met zijn staf kon hij water uit de grond laten komen en dorstige arbeiders laten drinken. Hij is patroon van de houtbewerkers. In België staan meerdere Gummaris-kerken en in Nederland in Enkhuizen en Steenbergen.

De naam van de kerkpatroon is ook als kloosternaam gebruikt: twee Wagenbergse jongens waren “broeder Gummarus” en drie meisjes “zuster Gummara”.

Zie Vlasseltboekje 77: “Parochie H. Gummarus Wagenberg 1796-1996”.

Johan van der Made