6 juli 2021

Vlasseltprijs 2020

De Vlasseltprijs is in 1991 in het leven geroepen. Personen of instellingen die zich sterk maken voor het behoud van historische waarden komen in aanmerking voor deze jaarlijkse Vlasseltprijs. Normaal gesproken wordt op de jaarvergadering van Heemkundekring De Vlasselt deze prijs uitgereikt.

Maar ja, dit jaar geen fysieke vergadering, om de bekende Covid-19 redenen, en dus ook geen groot publiek om de winnaar in het zonnetje te zetten.

Met enige vertraging is op 1 juli de prijs uitgereikt aan Jeroen van Venrooij en Sabine van Reijen, eigenaars en bewoners van de voormalige pastorie Dorpsstraat 58, Wagenberg, waarin gevestigd dames- en herenkapsalon Het Haarhuys.

Het pand stamt uit 1856 en is daarmee ouder dan de huidige Sint Gummaruskerk. Ondanks de regelgeving van Monumentenzorg is het pand bijzonder fraai opgeknapt. Ziet het er van buiten al prachtig uit, van binnen is het helemaal de moeite waard met ook nog eens een fraaie diepe tuin.

Op bijgaande foto vindt de uitreiking plaats. Aan de Wagenbergse zijde wordt Jeroen van Venrooij geflankeerd door Sint Gummarus en aan de Terheijdense zijde voorzitter Johan Bax door  St. Antonius Abt. De beschermheiligen leverden geen commentaar en waren het dus volledig eens met deze keuze. De (bewerkte) foto van het monument werd gemaakt door Piet Visker.